Skönheten hänger på namnet så välj rätt flicknamn!

Det finns studier som har visat att vi faktiskt upplever en annan människa lite olika beroende på namn. Ett vackert flicknamn kan få oss att tycka att flickan vi ser på är sötare än vad vi hade gjort om hon hade haft ett namn som vi inte tycker är fint. Det här är ju helt galet! Något att tänka på för blivande föräldrar tänker jag…

Vilket tjej namn tycker vi är fint?

Okej, om du nu bestämmer dig för att du ska ge din dotter rätt flicknamn för att öka chansen till social smidighet längre fram så undrar du ju vilket det är. Det finns ju så många tjej namn och inte kan det väl vara så att vi alla ser likadant på dessa?

Forskning har en intressant artikel som visar att du blir vad du heter. Där finns det lite statistik från 2017 som ju är några år sedan men ändå helt relevant. Där kan vi se att då var de populäraste namnen Alice och William. Det betyder förstås att folk tycker att det här är fina namn som vi ser positivt på.

Andra namn som vi tycker är fina är:

  • Noomi
  • Leci
  • Neo
  • Mira
  • Zoey
  • Melina
  • Olivia
  • Liam
  • Oscar
flicknamn
Lägg undan läppsticket, det är namnet som har betydelse!

När ett barn får ett namns om många upplever som vackert kan det alltså påverka hur vi uppfattar hur personen ser ut. Det här kommer att följa med genom hela livet. Så istället för att välja ovanliga namn från släkten som Petrunilla så kan det vara klokt att välja ett av namnen som uppenbarligen har positiva vibbar för många.

Då kanske barnet slipper hålla på med kemisk peeling i framtiden! Detta eftersom damen i fråga har ett flicknamn som sedan fungerar lika fint som vuxen och som får folk att tänka att det här är en vacker person!

Vad händer när vi får ovanliga flicknamn?

Det har studerats på detta också. Det visar sig att ovanliga flicknamn kan ge positiv effekt. De kan få oss att känna oss lite speciella. Om hon tycker om ett ovanligt tjej namn kan det göra att hon faktiskt blir smartare och tar mer plats. Självkänslan kan helt klart komma med namnet.

Och vi vet ju att hur det känns på insidan kommer att påverka utsidan. Med unika namn som vi tycker om kan det mycket väl vara så att vi till exempel ler mer och då uppfattas som vackrare av andra.

ovanliga tjej namn
Varför fick jag namnet Brynhilde?

Skönheten ligger i betraktarens öga

Något vi måste komma ihåg är att skönheten ligger i betraktarens öga. Det här är en stor anledning till att det flicknamn du väljer för ditt barn faktiskt kan påverka hur hon uppfattas genom livet. Det här är en mänsklig sanning och något att komma ihåg när du tänker vara lite kreativ och ser på gamla flicknamn för att få inspiration.

Man kan faktiskt byta sitt namn

Om det är så att du upplever att du har ett namn som inte alls ger det intryck som du skulle vilja ge kan du ändra. Det är inte så att du måste fortsätta med det unika namn som fina föräldrar en gång gav dig.

Det är klart att det kan vara lite känsligt att byta tjej namn när du vet att dina föräldrar tycker att det är det finaste som finns. Fast du kan göra detta på ett bra sätt utan att verka som att du kritiserar deras val. Man kan ju få smeknamn och vänner och kollegor och långsamt men säkert byta till ett annat namn än det ovanliga flicknamn som man en gång fått.

Ingen förälder behöver veta att det var du som bad dina vänner och bekanta att sluta kalla dig för Beata för nu är du Alice. Det är en detalj som inte är så viktig på det hela taget. Din inställning kommer att påverka. Om du visar hur glad du är med ditt nya namn lär ju även dina föräldrar tycka att det är helt okej.

Vilka namn har vackra människor?

Ett annat sätt att komma fram till ett flicknamn som kan ge vackra associationer är att se på människor i vår värld som vi tycker är vackra. Det är inte svårare än att se på kändisar. Det här är ju människorna som påverkar hur vi ser på namn oavsett om vi vill det eller inte.

Tänk på människor som du tycker är vackra och skriv ner deras namn. Gör en lista med 10 tjej namn på detta vis. Därefter kan du börja sålla. Om du hittar ett namn i listan som känns rätt för ditt barn eller för dig är det ganska säkert att det är ett flicknamn som kan påverka andra att tycka att din dotter eller du är vacker.

Vad heter denna dam?

Viktigt att tycka om sitt namn

Fast viktigare än att ha ett tjejnamn som alla andra tycker är namnet på en vacker person är förstås att själv tycka om namnet. Du bör inte ge ett namn till ett barn som sedan får dig att tänka att det är jobbigt att ens säga namnet.

När vi tycker om ett namn så hörs det då vi säger det. Korta flicknamn kan vara härliga men om My eller Gry inte låter så bra för dig ska du inte tveka för lite länge namn som Hedvig eller Alicia. Ovanliga flicknamn kan absolut vara otroligt vackra och ge rätt effekt när de kommer direkt från ditt hjärta.

Så känn efter och lycka till, det blir säkert bra!