Så påverkar stressen ditt utseende

Är du stressad just nu? Ta en titt på din reflektion på smartphoneskärmen. Ser du den där lilla rynkan som sitter precis ovanför din näsa? När munnen ständigt dras ihop likt en gymnastikpåse från 1980-talet så är det klart att du ser lite annorlunda ut. Men det är inte bara din omedelbara fysiska reaktion på stress som påverkar ditt utseende.

Det finns fler saker som kommer att märkas förr eller senare om du inte gör något åt stressen. Läs vidare och inse allvaret. Om du vill vara vacker på utsidan så är det hög tid att göra något åt insidan. Du kan höja din frekvens, förändra din diet och skaffa en hund för att motverka stressen och effekten den har på ditt utseende. Men det gäller att du är riktigt motiverad för att ta dessa steg så läs noga följande:

Stress påverkar din hud

Stress leder till att kortisol släpps loss i din kropp. Det är först vid kronisk stress som kortisolutlösningen minskar. Men vi vill verkligen inte att du når detta tillstånd innan du börjar ta tag i stressen i ditt liv!

Stressen kan också verka uttorkande och störa din huds barriärfunktion. Torr hud och akne är en gräslig kombination. Du kämpar med kemisk peeling men stressen fortgår. Ta ett djupt andetag (genom näsan och med stängd mun!) och lär dig mer om stresshantering istället för att köpa nästa produkt för torr hud med akne som kliar.

Om du redan lider av psoriasis eller eksem så ska du veta att just stress kan leda till att det blir värre. Nu blir du kanske lite stressad av att läsa detta men det är bara bra. Låt den stressen leda till de åtgärder som du behöver för att nå en bättre och lugnare livsstil som främjar ditt utseende.

Var är ditt leende?

Det finns personer som blir riktigt förvånade då de får höra att de verkar så allvarliga eller sura. Du kanske känner dig som en glad person men stressen i ditt liv leder till att du alltid går omkring och snörper på munnen. Ta en titt i spegeln för att se hur detta påverkar ditt utseende.

Här kan du se vad som kan få till ett leende för varje foto som tas av dig:

Hår som faller av till följd av stress

Kronisk stress kan leda till telogen effluvium som betyder att håret faller av. Hårsäckarna går liksom björnar i ide och det leder till att håren trillar ur lättare. I värsta fall kanske du måste se på möjligheten till en hårtransplantation för att du börjar få kala fläckar över hjässan. Samtidigt som du tappar hår så börjar det också byta nyans. Det blir grått tack vare stressen!

Det ska sägas att det där med stress och grått hår kan diskuteras men det finns studier som tyder på att stress åtminstone kan påskynda processen. Med andra ord – Om du har grått hår på gång kan stressen leda till att detta visar sig snabbare.

Det syns när du inte sover

Ett vanligt resultat av en stressig livsstil är vakna nätter. Bristen på sömn syns i ditt ansikte. Du får mörka ringar under ögonen och kan också ha svullna partier. Om ditt lymfsystem inte får chansen att rensa ut ordentligt i din huvudregion under natten så kan det synas som svullnader, rodnad och utslag. Dina ögon ser dessutom röda och trötta ut.

inte sovit
Ingen kommer att missa att du inte har sovit ordentligt!

Stress och din kroppsform

Idag vet vi att stress kan leda till viktökning och detta särskilt runt midjan. När dina kortisolnivåer ökar så kan ditt behov av att äta också öka. Samtidigt så kan det vara så att du ständigt spänner dig och får en krökt hållning.

Du ser äldre ut snabbare

En annan sak att tänka på är att stressen kan påskynda åldrandet. Inte bara med fina linjer, rynkor och mindre elastisk hud. När du ser trött och sliten ut så är det också en signal om minskad vitalitet. Du upplevs som äldre än vad du verkligen är.

Ditt allmänna utseende

Rent allmänt så kan det vara så att stressen leder till flera synliga resultat. Vi har redan tagit upp mörka ringar under ögonen och hudutslag.

Du kan också drabbas av:

  • Spröda naglar
  • Dålig hållning
  • Sämre tandhälsa (inte minst för att du andas genom munnen då du är stressad vilket påverkar tändernas och din ansiktsforms struktur)

Vad kan du göra?

Vi har nämnt att du bör jobba med insidan för att bli vacker på utsidan. Det finns många avslappningstekniker och vägar till att få kontroll över stressen. Ta hand om dig själv med motion, god sömn, mat som du blir frisk av och inslag av glädje i livet varje dag. Det är något som kommer att förbättra både ditt utseende och ditt välbefinnande!