Fotbad – 7 tips för bästa resultaten av fotbad hemma

När tog du sist ett fotbad? Jag måste erkänna att jag har varit så usel på detta. Under flera års tid gick jag helt enkelt på pedikyrbehandlingar för att bli av med den torra huden på hälarna. Men sedan jag blivit bättre med fotbad hemma och bra krämer så behöver jag inte detta lika ofta.

Jag vill ge dig 7 tips på hur du kan bli bättre på fotbad hemma så att du får fina sommarfötter året om.

 1. Välj bra produkter för fotbad

Till att börja med ska du ladda med bästa produkterna för dina fötter. Jämför de bästa produkterna på sajter som Beautiq.se för att hitta de bästa hudvårdsprodukterna för din hud. Jag tycker att det fungerar otroligt bra med salt i fotbadet. Jag älskar dödahavssalt som är väldigt effektfullt.

Bästa var för några år sedan då morbror Bengt var och kurade i Döda havet. Han kom hem med äkta saltklumpar som han plockat själv. De var blandade med sand och jag har fortfarande kvar. När saltet har löst upp i vattnet så sitter jag och filar fötterna mot sanden mot bottnen av min fotbad balja!

Det finns ju även fotprodukter som fungerar lite som kemisk peeling men här ska du välja försiktigt för att inte få irriterad hud. Om det blir irriterat på fötterna så kan det ju bli svårt att gå!

fotbad balja
En naturlig fotbad balja med sand i botten!
 1. Slipa bort den gamla huden

När du har suttit med dina fötter i fotbad i några minuters tid är det dags att börja slipa. Här tycker jag att det finns många olika slipverktyg att använda. Fotfilen är en klassiker men jag har också investerat i en maskin som slipar med glas åt mig.

Jag håller i handtaget och trycker lätt mot foten. Huden skalas av på ett skonsamt men effektivt sätt. Det finns också stenar som är till för att fila fötterna med. De är enkla att använda och minst lika bra som fotfilar.

Jag vill tipsa om att köpa nya slipverktyg med jämna mellanrum. Ett misstag jag gjort är att ha samma för länge. Det började lukta konstigt då det var svårt att få bort den gamla huden från själva slipytan. När du tar fotbad ska det vara förnöjsamt. Det ska inte lukta konstigt!

Här vill jag inflika att det kan vara så att du har fotsvamp eller nagelsvamp. Det går att bota med smarta produkter som tea tree olja och slipning. Undersök varför det flagar och om det luktar lite konstigt från dina fötter för att du har svamp så att du kan behandla detta på rätt sätt med ditt hemmafotbad.

 1. Sköna krämer efter slipningen

Oavsett om du kör fotbad bikarbonat eller använder dig av lyxigt salt från Döda havet så är det viktigt att avsluta det hela med en välgörande kräm. Jag har haft ett balsam som varit så effektivt men det är slut nu. Måste fylla på.

Med rätt kräm efter fotbadet får du verkligen känslan av fotspa hemma. Du väljer din mjuka fötter huskur och kör på den. Men missa aldrig fotkrämen som ser till att dina fötter håller sig mjuka och inte börjar flagna.

 1. Regelbundna fotbad

Se till att din fotbad balja kommer fram ofta. Jag tycker att en till två gånger i veckan är ett bra mått. Vissa veckor missar jag, så är det ju. Men jag försöker köra ett fotbad hemma under helgen och så ett en kväll i veckan. På så vis underhåller jag fötterna så att de aldrig lyckas bli så torra och flagiga att jag måste få professionell hjälp med pedikyr.

 1. Smörj in även då du inte badat fotbad

Ett annat tips för lyckade resultat av fotbad hemma är att du bör smörja in fötterna varje kväll oavsett om du har badat fotbad eller inte. När du får rutin på detta kommer dina fötter att förbli fina och mjuka. Jag har en bra kräm på nattygsbordet. Det sista jag gör innan jag lägger mig för att sova är att smörja in fossingarna.

 1. Rätt temperatur på vattnet

Jag tycker att det är skönt med varma fotbad. Men tänk på att det inte ska vara för varmt. Då blir det svårt att sänka ner fötterna och riktigt njuta. Jag blandar kallt vatten från kranen med vatten från min snabbkokare för att få rätt resultat.

 1. Ha allting redo för fotbadet!

Sist men inte minst råder jag dig att skapa ett kit för fotbad hemma. Förvara det i din fotbad balja för att ha allt på en plats. När du vill sköta om fötterna är det bara att ta fram baljan samt en handduk som du lägger på golvet under den.

Ett bra kit för fotbad inkluderar:

 • Salt för fötter eller bikarbonat
 • Slipsten och slipmaskin
 • Nagelsax och nagelklippare
 • Nagelfil
 • Kräm för efter fotbadet

fotbad hemma

Tänk också på att ta dig tid till ett komplett fotbad. När du har badat klart fötterna och smort in dem är det verkligen ett plus att kunna sitta med dem på soffan eller hängandes i luften. Då får krämen en chans att torka in.

Det var mina 7 tips för lyckade fotbad hemma. Hoppas att du fick god användning av dem och lycka till!