Färgade linser med styrka – Ska du använda färgade linser?

Du kanske tänker på linser färgade i knasiga mönster då du hör om kontaktlinser med färg. Men färgade linser är inte bara till för maskerad. Många tycker att det är roligt att variera ögonens färg på detta vis. Precis som att det är roligt med snygga glasögonbågar i olika färger så kan linser med färg ge en helt ny look.

Färgade linser med styrka är ett alternativ för dig som har glasögon och som vill göra något mer med dina linser. De fungerar precis som vanliga linser med skillnaden att du då de är på får ny ögonfärg. Det här är fantastiskt spännande och något som heller inte kostar skjortan.

Hur fungerar färgade linser?

Färgade linser täcker med färg över den del av ögat som har färg kommer inte att blockera din syn. Du ser precis som vanligt. Det är de som ser på dig som hajar till när du plötsligt har bytt ögonfärg. Nu är det viktigt att förstå att det finns olika typer av färgade linser.

Beakta om:

  • Du vill ha färgade endagslinser eller något som du kan använda om och om igen.
  • Du vill ha bruna linser med en svagare eller mörkare nyans.
  • Du vill ha linser färgade på ett kompakt sätt så att inget av din naturliga ögonfärg lyser igenom.
  • Du vill ha ett särskilt märke på färgade kontaktlinser som du vet är bra.

Du sätter in dina färgade linser med styrka precis som du gör med vanliga linser. Det är som vanligt viktigt med hygien och att du inte låter linsen sitta i längre än vad den är gjord för. Precis som när du ska genomföra kemisk peeling eller annan skönhetsprocedur så måste du vara medveten om hur linserna ska användas.

Läs alltid instruktioner. Räkna inte med att du vet hur man gör bara för att du har använt kontaktlinser tidigare. Ibland glömmer vi bort viktiga saker och då är det bra att påminna sig med den information som kommer med de färgade kontaktlinserna.

Hur kommer det att se ut?

När jag har testat med lite olika färgade linser så har det blivit lite olika. Jag har ju blågrå färg på mina ögon. Den är ganska ljus och det är tacksamt. Mörkare färgade linser fungerar perfekt på mig. De som är ljusare kan släppa igenom lite av min egen ögonfärg.

Ibland tycker jag att det här ger en häftig effekt. Det är inte alls så att man måste gå precis på den färg som kontaktlinsen har för att komma fram till hur det kommer att se ut. Kontaktlinser med färg ger unika resultat i enlighet med dina ögons färg, ljusinstrålning och så givetvis intensiteten på färgen i linsen.

färgade linser

Är det farligt med färgade kontaktlinser?

Nej, det är inte farligt att använda färgade linser. Det kommer inte att påverka synen mer än när du bär linserna. I studier om detta har man sett att synkapaciteten återgår till normal nivå igen vad gäller visus då linsen plockas ur.

Men som med alla linser är det förstås farligt att använda kontaktlinser på fel sätt. Om du inte är noga med hygien eller glömmer linsen i för länge kan det vara farligt. Ta alltså för vana att vara pedantisk med din hygien omkring användandet av dina linser med färg.

Med detta sagt vill jag säga att det finns risker med att köpa färgade linser utan någon synundersökning. Färgade linser kallas också för partylinser och det är själva användningen av dessa festlinser som kan leda till problem. Blir det en ögonskada på din hornhinna kanske du aldrig läker från den ordentligt. Det är viktigt att komma ihåg.

Så jag upprepar – Använd dina partylinser på rätt sätt. Lär dig hur de färgade linser du köpt ska hanteras och se också till att få en synundersökning om det är så att du faktiskt behöver färgade linser med styrka.

Finns det billiga färgade linser för engångsbruk?

Jag har hittat bra med engångslinser med färg för festsyfte. Det vill säga linser för Halloween eller om du ska på maskerad under annan tid på året. Det är dock viktigt att förstå att dessa kontaktlinser med färg inte håller samma kvalitet som de som kan användas igen.

Om vi räknar på vad det kostar att använda varje gång du använder så är det förstås så att det blir dyrare med engångslinser då de ska kastas direkt efter användning. Tar du väl hand om dina linser som är för längre perioder så kan de ändå vara billigare räknat per hur mycket användning du får för dem.

Men för en enkel fest tycker jag helt klart att du kan köra på engångslinser. Se det som en kostnad du tar för nöjets skull.

linser färgade

Korrigera synfel med färgade linser

Det finns ju linser som kan korrigera en rad olika synfel. Med färgade linser kan du också få ordning på synfel. Det finns ju färgade linser med styrka för de vanligaste felen. Du kan också hitta progressiva linser med färg.

Kontaktlinser färgade i dina favoritfärger kan i stort sett fungera som glasögon. Om du är osäker kan du alltid diskutera saken med din optiker. Då kan du också testa på plats för att se hur olika färger på kontaktlinser fungerar ovanpå din ögonfärg.

Ta hand om dina ögon!

Något jag har lärt mig är att det är så viktigt att ta hand om sina ögon. Du bör ta pauser från skärmanvändning, koppla av med gurka ibland och vara noga med att inte tillföra smuts och bakterier till dina ögon.

Det är klart att du vill vara fin med ny ögonfärg men det är inte värt att göra detta om du upplever att linser irriterar dig. Ögonen måste du ta hand om. Det finns andra coola accessoarer som du kan använda om du vill förändra din look.

Tänk på att du kan förstärka din färg

En sak jag vill ta upp vad gäller linser färgade med samma färg som du redan har är att de faktiskt kan vara så smarta att använda. När du väljer bruna linser för dina bruna ögon så kommer det att bli en ny brun nyans.

Jag har testat detta med blåa linser som fått mina ögon att se ut som kristallklart vatten vid en strand långt söderut. Det kan minst sagt bli coola effekter så leta inte bara efter kontraster och de färger du inte har naturligt.

Du måste inte byta ögonfärg för att få ut något av de färgade kontaktlinserna. Dessutom ska det sägas att du kan få en ljusare nyans av den färg du har. Om du till exempel har mörkbruna ögon kan du få ljusbruna ögon med bruna linser. Det blir fantastiskt vackert och ser ju helt naturligt ut.

Här är bra tips för färgade linser för mörka ögon: